I lëvizshëm në punë

Nuk po e zbuloj barutin po të them se ka mijëra punë apo zanate. Shumë prej tyre bëhen në lëvizje, duke ngarkuar ose shkarkuar ose duke sjellë tapas në tavolinat e darkës, por ka edhe punë të tjera ku ajo që do të lëvizim më shumë janë gishtat tanë. E kam fjalën për ato punë në të cilat do të varemi nga një laptop në punë, dhe kompjuteri më i mirë do të varet nga detyra që do të kryejmë.

Punët që bëhen me kompjuter janë gjithashtu të shumta. Në disa prej tyre do të na mbetet vetëm të shkruajmë tekste, për të cilat na vlen “pothuajse” çdo pajisje, por në disa të tjera do të na duhen komponentë më të fuqishëm, si ato në të cilat duhet të kryejmë redaktim multimedial. Në këtë artikull do t'ju tregojmë gjithçka çfarë duhet të dini për të zgjedhur laptopin më të mirë për të punuar, në të cilin do të përfshijmë edhe informacione për studentët, që është një lloj tjetër pune.

Laptopët më të mirë për punë

konfigurues i personalizuar i laptopit

Apple MacBook Pro

MacBook Pro i Apple është një nga laptopët e punës të preferuar për shumë përdorues. Është një kompjuter me një procesor i5 që do të lëvizë në mënyrë të përsosur sistemin operativ macOS të kompanisë Apple, në të cilin 8 GB RAM dhe hard disku SSD, 256 GB në modelin hyrës.

Ekranet e Apple kanë qenë më të mirët që nga fillimi i tij, dhe ky MacBook është një ekran Retina në të cilin ne do të shohim gjithçka në mënyrë perfekte dhe pa ngjyra të ngopura që do të na bënin të lodhim sytë. Paneli i tij me prekje është një nga më të mirët në treg, a Tastiera me prekje të detyruar me shumë prekje me të cilat, përveçse të bëjmë gjestet më të zakonshme, mund të përdorim edhe presion shtesë për të nisur opsione të veçanta

MacBook Pro më themelor është tani për një çmimi rreth 1350 €, që nuk është shumë nëse marrim parasysh gjithçka që mund të na ofrojë.

Dell XPS 13

Del XPS 13 është një laptop që ka një nga pikat e tij më të forta në lehtësinë e tij. Ajo ka një Ekran 13.3 inç dhe një peshë prej 1.2 kg që do të na lejojë ta zhvendosim atë nga një pjesë në tjetrën pa shumë përpjekje. Ekrani është Full HD (1920 × 1080), i cili do të na lejojë të shohim gjithçka në cilësi të mirë. Pavarësisht se është një pajisje kaq e lehtë, ajo ofron një autonomi më se të pranueshme prej 4 orësh.

Sistemi operativ, Windows 10, do të zhvendoset nga një procesor i7 dhe 16 GB RAM që do të na lejojnë të kryejmë detyrat me lehtësi, nuk do të jenë pak të drejta nëse jemi të interesuar për redaktim multimedial.

Microsoft Surface Pro 7

Surface Pro 7 i Microsoft-it është një laptop i krijuar për të bërë punë të të gjitha llojeve, por me siguri ku do të performojmë më mirë janë ato ku duhet të jemi krijues. Si gjithë Surface, ne po përballemi me një laptop hibrid me prekje që mund ta përdorim si tabletë dhe si kompjuter me sistem operativ desktop, Windows 10 në këtë rast.

Brenda, ky tablet-laptop ka një procesor i5, 8 GB RAM dhe hard disk SSD, 128 GB modeli hyrës, i cili na siguron se praktikisht gjithçka që bëjmë do ta bëjmë rrjedhshëm. Si tablet, ai ka një ekran të mirë 12.3 inç (2736 × 1824) dhe sensorë dhe komponentë të të gjitha llojeve, si kamera (8MP kryesore dhe 5MP ajo për selfie).

Duke marrë parasysh që është një pajisje zyrtare e Microsoft-it, çmimi i saj është pak befasues: aktualisht, është në dispozicion për të afërsisht 750 €.

Lenovo Yoga C930

Nëse duam që një laptop të punojë në diçka në të cilën duam cilësinë më të mirë për sa i përket imazhit, ajo që na intereson është diçka si Lenovo Yoga C930. E tij ekrani është 4K, diçka që ata e kanë grumbulluar në një panel pak më pak se 14 inç (13.9 ″ për të qenë të saktë). Por, përveç kësaj, për të lëvizur me lehtësi rezolucionin e ekranit kanë përfshirë edhe komponentë të brendshëm shumë të avancuar.

Procesori i përfshirë në këtë Yoga është Intel i7, i cili siguron që, së bashku me hard diskun 512 GB SSD, gjithçka të hapet sa hap e mbyll sytë. Përveç kësaj, gjithçka që hapim do të funksionojë pa probleme, falë 16 GB RAM që janë montuar në këtë kompjuter.

Çmimi për të cilin mund të marrim këtë Lenovo Yoga nuk është i ulët, por nuk është aq i lartë sa do të pritej për gjithçka që na ofron.

Huawei MateBook D 15

Një kompjuter i mirë për të punuar me vlerën për para është Huawei MateBook D15. Për rreth 600 euro, ajo që do të marrim nëse e blejmë këtë kompjuter është një kompjuter me procesor AMD Ryzen 5, 8 GB RAM dhe hard disk SSD, 256 GB në këtë rast. Përveç kësaj, ai është një kompjuter me ekran të madh ose standard, domethënë 15.6 inç, i cili do të na lejojë të punojmë në një hapësirë ​​më të madhe.

Një nga pikat që e bën këtë Huawei interesant është se ka Huawei One Touch, i cili është një sensor i gjurmëve të gishtërinjve me të cilin ne mund të mbrojmë të gjithë informacionin tonë me një hap shtesë sigurie pa sakrifikuar rehatinë.

Si të zgjidhni laptopin më të mirë për të punuar

laptopë për të punuar

autonomi

Laptopët fillimisht nuk ishin projektuar në mënyrë që të mund të ishin larg nga një prizë elektrike për periudha të gjata kohore. Kjo është kështu. Autonomia e tij ishte mjaft e kufizuar dhe avantazhi kryesor është se ishte e lehtë për ta marrë atë nga një pjesë në tjetrën, për ta shkëputur për një kohë minimale dhe për ta lidhur atë me murin tjetër. Kjo ka ndryshuar dhe po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme marrin parasysh autonominë. Një nga arsyet, më e thjeshta, është rehatia.

Një autonomi e mirë do të na lejojë të harrojmë kabllon e karikimit për një kohë më të gjatë. Nga ana tjetër, dhe kjo tashmë varet nga puna, do të na lejojë të kalojmë më shumë kohë pa e lidhur me një prizë, gjë që është e rëndësishme nëse nuk është e mundur ta karikojmë për orë të tëra. Nëse puna jonë na pengon të karikojmë laptopin tonë, duhet të konsiderojmë blerjen e një laptopi me një autonomi më të madhe. Por sa është një autonomi e mirë? Në fillim, një autonomi e mirë është ajo që është mbi ora 5. Nëse kjo pikë është e rëndësishme për ne, ka kompjuterë që mund të ofrojnë autonomi afër 10 orësh.

seriozitet

Askujt nuk i pëlqen të jetë në mes të një detyre dhe të duhet ta ndalojë atë sepse diçka nuk shkon. Kjo mund të ndodhë më shpesh në kompjuter; Çdo gjë mund të shkojë keq, kështu që ia vlen të përpiqeni të kufizoni sa shpesh shohim këto lloj dështimesh. Prandaj, ne duhet të kërkojmë një ekip që ofron besueshmëri të mirë dhe për këtë do të duhet të marrim parasysh disa faktorë, të cilët, për mendimin tim, fillojnë me sistemin operativ.

Është thënë gjithmonë, dhe ekranet blu janë dëshmia më e mirë, se Windows është sistemi operativ më pak i besueshëm nga tre më të njohurit. Sistemi më i besueshëm, duke pasur parasysh që ka dhjetëra shpërndarje të njohura në Linux, është macOS i Apple. Një shpërndarje e mirë Linux është gjithashtu e besueshme, por ju duhet të zgjidhni një me një kompani të madhe pas saj që të jetë kështu. Për shembull, Ubuntu. Megjithatë, Windows nuk është aq problematik sa ishte disa vite më parë dhe besueshmëria e tij ka një zgjidhje: blini një kompjuter me komponentë mesatarë të avancuar, si një procesor i7 nga Intel ose një Ryzen 7 nga AMD, 8 GB RAM dhe një hard disk SSD. Kështu do të marrim besueshmërinë dhe atë që shpjegojmë në pikën tjetër.

performanca

Performanca e nevojshme në një laptop për të punuar do të varet nga puna që do të bëjmë me të. Siç e kemi shpjeguar, një pjesë e rëndësishme e performancës lidhet me procesorin, por edhe me SSD-në. Kur flasim për performancën, mund të flasim edhe për shpejtësinë dhe që një laptop të jetë i shpejtë duhet të shikojmë diçka që ka. të paktën një procesor Intel i5 ose AMD Ryzen 5. Nëse zgjedhim diçka më pak, ajo që do të marrim do të jetë një ekip që do të kushtojë shumë për të hapur çdo aplikacion.

Nga ana tjetër, është gjithashtu e rëndësishme të merret parasysh hard disku. Të Disqet SSD Ato ofrojnë shpejtësi më të lartë leximi/shkrimi dhe nëse zgjedhim një me këtë lloj disqesh më moderne, do të bëjmë gjithçka më shpejt, që përfshin nisjen e sistemit operativ. Ajo që nuk duhet të ndikojë shumë në performancën është RAM-i, por ia vlen të fillojmë me 8 GB nëse duam të kemi mundësi të kemi disa procese të hapura në të njëjtën kohë pa vuajtur shumë kompjuteri.

stabilitet

laptopi më i mirë për të punuar

Stabiliteti dhe besueshmëria shkojnë dorë për dore. Besueshmëria na jepet nga fakti që softueri nuk ndalon së punuari. Stabiliteti do të thotë gjithashtu që çdo gjë që bëni, e bëni mirë. Prandaj, për të arritur stabilitetin, do të duhet të kërkojmë praktikisht të njëjtën gjë që kërkojmë kur kërkojmë besueshmërinë, ndër të cilat kemi një sistem operativ dhe komponentë të mirë si një procesor i mirë, një sasi e mirë RAM dhe një hard disk i mirë, si një SSD. Ne gjithashtu mund të shmangim blerjen e një disku me cilësi të dobët që mund të bëjë që gjithçka të vuajë.

Nëse ajo që ne kërkojmë është stabiliteti, është gjithashtu shumë e rëndësishme mos përdorni softuer në versionet e tij të fundit, aq më tepër nëse këto versione janë në beta. Një shembull i mirë është ajo që bën LibreOffice: ata zakonisht vënë në dispozicion një version të rekomanduar për ekipet e prodhimit dhe një tjetër me të gjitha lajmet. E para ka më pak veçori, por më shumë lëshime për mirëmbajtje janë lëshuar tashmë dhe është më e qëndrueshme dhe e besueshme. Versioni i fundit ka veçoritë më të fundit, por edhe më shumë probleme. Nëse duam stabilitet, do të duhet të zgjedhim opsionin e parë, dhe kjo është e vërtetë për të gjithë softuerin. Një shembull tjetër do të ishte, në sistemet e bazuara në Linux, zgjedhja e lëshimeve që mbështeten gjatë disa viteve, të njohura si LTS.

Mirëmbajtje

Një kompjuter për të punuar duhet të jetë një kompjuter luftarak në të cilin nuk duhet të humbim kohë. Koha eshte para, kështu që nuk ia vlen të blejmë diçka nëse do të shpenzojmë shumë kohë për ta riparuar, dhe kjo është e vërtetë si për harduerin ashtu edhe për softuerin. Nëse duam të shmangim formatimin ose riinstalimin e sistemit operativ, një opsion i mirë është të zgjedhim një kompjuter që përdor Windows 10, i cili, sipas Microsoft, do të jetë versioni më i fundit i sistemit të tij operativ. Por jo, kjo nuk do të thotë se nuk do të nxjerrin lajme, por që këto do të dalin si përditësime dhe kështu do të jetë përgjithmonë. Përveç kësaj, ne gjithashtu mund të aktivizojmë defragmentimin automatik të diskut si parazgjedhje dhe, nëse instalojmë softuer nga Dyqani i Microsoft, regjistri do të mbetet më i pastër.

Movilidad

Kur duam të blejmë një laptop për të punuar, ne jemi të interesuar edhe të mendojmë sa do ta lëvizim. Nëse do të punojmë në shtëpi, me siguri e kemi shumicën e kohës mes tavolinës dhe divanit. Por nëse do të punojmë jashtë shtëpisë, dhe çdo herë apo orë në një vend, ia vlen të blejmë diçka më të lehtë. Midis laptopëve ka më të mëdhenj dhe më të vegjël, por edhe më të rëndë dhe më të lehtë.

Nëse puna jonë do të na detyrojë të mbajmë laptopin tonë nga një vend në tjetrin herë pas here, ndoshta nuk jemi të interesuar për një laptop 15.6 inç; ka të ngjarë të preferojmë një kompjuter me ekran 13 inç që, përveç kësaj, peshon pak më shumë se 1 kg. Kjo do të sigurojë që do të ketë lëvizshmëri të mirë, por do të shohim më pak përmbajtje në ekran. Ka edhe kompjuterë të tjerë me ekran më të madh që peshojnë rreth 1.5 kg, por janë ata që njihen si Ultrabook dhe çmimi i tyre është disi më i lartë. Nëse duam pak peshë, një ekran pak më të madh dhe autonomi të mirë, ajo që na intereson është një nga ata Ultrabook.

Sistemi operativo

Sistemi operativ në një laptop për të punuar me të varet nga disa faktorë. E para është çfarë softueri na nevojitet. Shumica dërrmuese e softuerit është në dispozicion për Windows, kështu që në përgjithësi, Windows është sistemi operativ më i mirë për të punuar. Sigurisht, është më e ngadalta, mendoj se është një fakt. Shumë profesionistë zgjedhin një kompjuter macOS sepse ofron përputhshmëri të madhe me aplikacionet e njohura dhe stabilitet, shpejtësi dhe besueshmëri. E keqja është se ka aplikacione që nuk do të jenë për sistemin operativ Apple.

Ekziston edhe mundësia e Linux. Është më pak i përputhshëm se macOS dhe ka shumë më pak aplikacione të famshme sesa në Windows, por, nëse zgjedhim një shpërndarje të mirë, stabiliteti, besueshmëria, shpejtësia dhe siguria e tij janë të pakrahasueshme. Ndër sistemet e bazuara në Linux kemi edhe Android, më konkretisht forkun e tij Android-x86 dhe Chrome OS, por janë dy sisteme operative që unë personalisht nuk do t'i rekomandoja për një laptop për të punuar.

Padyshim:

  • Windows: pajtueshmëri maksimale.
  • macOS: bilanc, por do të ketë programe që nuk do të mund t'i ekzekutojmë.
  • Linux: përvoja më e mirë e përdoruesit nëse mund të punojmë me softuer me burim të hapur.

Programet më të shpeshta për ata që kërkojnë një laptop për të punuar

aplikacione për të punuar në një laptop

AutoCAD

Nëse kërkojmë një laptop për të punuar në Autocad, jemi të interesuar të kemi një ekran me përmasa të mira, që do të thotë se duhet të ketë minimalisht 15 inç me rezolucion 1360 × 768 (rekomandohet 1920 × 1080). Gjithashtu, ia vlen kanë grafikun kushtuar, tashmë është një softuer që kërkon shumë fuqi. Sa i përket RAM-it, mund të funksionojë me 4 GB, por rekomandohet 8 GB. Do të jetë e detyrueshme përdorimi i sistemit operativ Windows 7 ose më i lartë.

Photoshop

Nëse kërkojmë një laptop për të punuar me Photoshop, në teori nuk kemi nevojë për një laptop shumë të fuqishëm, por një Procesor 2 GHz ose më i shpejtë dhe 2GB RAM, megjithëse rekomandohet edhe 8GB RAM në rast se do të bëjmë krijime shumë të rënda. Sa i përket ekranit, edhe pse nuk është i detyrueshëm, ia vlen një laptop me ekran 15 inç, sepse do të shohim më shumë përmbajtje dhe një kartë grafike NVIDIA GeForce GTX 1660 ose Quadro T1000. Do të jetë e detyrueshme përdorimi i sistemit operativ Windows 7 ose më i lartë.

Zyrë

Nëse do të përdorim një laptop për të punuar me një grup aplikacionesh të tipit Office, pajisjet nuk duhet të jenë shumë të fuqishme. Për Microsoft Office, mjafton një procesor i vetëm 1 GHz, 2 GB RAM dhe pak më shumë. Ose kështu thotë Microsoft. Duke pasur parasysh që duhet të lëvizim edhe sistemin operativ, do të rekomandoja të paktën dyfishimin e këtyre specifikimeve. Nëse duam të përdorim Microsoft Office offline, do të jetë e detyrueshme të përdorim Windows 7 ose version më të ri ose macOS 10.8 ose më të ri. Nëse mund të punojmë me komplete të tjera zyrash, LibreOffice dhe opsione të tjera janë gjithashtu të disponueshme për Linux.

Për të punuar dhe luajtur

Mes punës dhe lojës, aktiviteti më kërkues është ai që ka të bëjë me videolojërat. Asnjë laptop lojrash nuk duhet të përdorë një procesor më të ulët se Intel i7 / AMD Ryzen 7, 8 GB RAM dhe një hard disk i madh SSD për ruajtjen e shumë titujve të rëndë. Përveç kësaj, do të jetë gjithashtu e nevojshme që të keni një kartë grafike të mirë, siç është një nga NVIDIA-t e famshme.

Për të punuar dhe studiuar

Mes punës dhe studimit, aktiviteti më i kërkuar është puna. Nëse duam të studiojmë, shumica e asaj që do të bëjmë është të konsumojmë tekste, të cilat mund të përfshijnë kërkimin e tyre me një shfletues interneti. Nga ana tjetër, puna mund të na kërkojë të krijojmë tekste, tabela ose prezantime, si dhe të kryejmë disa detyra redaktuese video dhe audio. Prandaj dhe në varësi të punës sonë, procesori që duhet të kërkojmë duhet të jetë së paku ai Intel i5 / AMD Ryzen 5 dhe 4 GB RAM. Nëse duam ta luajmë të sigurt, diçka me 8 GB RAM dhe gjithashtu të përfshijmë një hard disk SSD në paketë ia vlen.

SolidWorks

Nëse duam të punojmë me versionin më të fundit të Solidworks, laptopi ynë duhet të ketë një procesor 3.3 GHz ose më të lartë, Minimumi 16 GB, kartë grafike e dedikuar dhe përdorni sistemin operativ Windows 7 ose më të ri. Sa i përket ekranit të tij, ia vlen që është 15.6 inç dhe që ka rezolucion Full HD (1920 × 1080).

Lightroom

Nëse duam që një laptop të punojë me Lightroom, ne nuk kemi nevojë për një kompjuter me performancë të lartëPor ekrani i madh 15.6 inç ia vlen. Sa i përket RAM-it, mund të punoni me 4 GB, por rekomandohet 12 GB. Për të përmirësuar performancën, rekomandohet që të keni një kartë grafike të dedikuar dhe një procesor mesatar të avancuar, të tillë si një procesor Intel i5 / AMD Ryzen 5 ose vëllezërit e motrat e tij më të vjetër "7".

Përdorni makina virtuale

Për të përdorur makina virtuale, rekomandohet minimalisht përdorimi i një kompjuteri me procesor Intel i7 ose ekuivalent dhe 8 GB RAM. Kjo është për të qenë në gjendje për të ekzekutuar të dy sistemet operative host dhe mysafir, por ne duhet të konsiderojmë ende komponentë më të fuqishëm nëse duam që të dy sistemet operative të funksionojnë në të njëjtën kohë me performancë të mirë.


Po kërkoni një laptop të lirë? Na tregoni sa dëshironi të shpenzoni

dhe ne ju tregojmë opsionet më të mira

400 €


* Lëvizni rrëshqitësin për të ndryshuar çmimin

Lini një koment

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: AB Internet
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.