SSD për laptop

Ardhja e disqet e ngurtë në gjendje të fortë Ata kanë lejuar që pajisjet portative të fitojnë lëvizshmëri dhe të zvogëlojnë dimensionet e kasës. Përveç kësaj, ata kanë sjellë një shpejtësi shumë më të lartë aksesi sesa HDD-të tradicionalë. Me to do të keni një fillim shumë të shpejtë dhe do të vini re një rritje të dukshme të ngarkesës së programeve dhe skedarëve. Nëse dëshironi një nga këto SSD për laptopin tuaj, fillimisht duhet të keni parasysh një sërë konsideratash ...

Çfarë është një disk SSD

Un SSD (Disku në gjendje të ngurtë) Është një njësi ruajtëse që erdhi për të zëvendësuar dhe përmirësuar disa nga veçoritë e HDD-ve konvencionale. Këto njësi të reja nuk kanë pjesë mekanike, kështu që fitohet besueshmëria. Përveç kësaj, ata nuk punojnë me koka regjistrimi dhe pjata magnetike, por në vend të kësaj e ruajnë informacionin në çipa memorie jo të paqëndrueshme, si p.sh. flash.

Brenda SSD do të gjeni dy shpate që duhet të dini:

3” SATA2.5 SSD

Këto ishin më të zakonshmet në fillim, me përmasa dy inç e gjysmë, megjithëse pak nga pak janë zhvendosur nga faktorët më të vegjël të formës. Ky lloj hard disku në gjendje solide është i ngjashëm me M.2 në mënyrën se si ruan informacionin, por ato bazohen në autobusin SATA3, kështu që do të kufizoheni nga gjerësia e brezit të tyre. SATA3 është i kufizuar në 750 MB / s shpejtësi reale (ose 6 Gb / s), kështu që, sado të larta të jenë akseset, ato do të pengohen nga ajo gjerësi bande.

M.2 i bazuar në PCIe

Këto janë paraqitur në një kartë M.2, e cila ka përmasa shumë të vogla, me gjerësi gjithmonë 22 mm dhe me 5 gjatësi të mundshme të standardizuara (30, 42, 60, 80 dhe 110 mm). Por tipari më i rëndësishëm nuk është në madhësinë e tij të vogël, por në shpejtësinë me të cilën mund të shkojë. Duke qenë se ato mbështeten nga një autobus PCI Express, ato mund të shkojnë përtej kufirit SATA3. Për shembull, PCIe 4.0 mund të arrijë shpejtësi transferimi prej 16 GB / s, ose çfarë është e njëjta, 15,8 Gb / s për korsi, domethënë 1,969 MB / s. Meqenëse është e zakonshme të ketë lidhje me korsi x2 ose x4, shpejtësia maksimale që ata marrin do të ishte dyfishi ose katërfishi i asaj, gjë që është vërtet mbresëlënëse. Kësaj i shtohet se vonesa dhe shpejtësia e aksesit është gjithashtu e mahnitshme ...

Edhe pse ka faktorë të tjerë formën dhe llojetKëto dy janë më të zakonshmet dhe ato që do t'i gjeni gjithmonë në kompjuterët e shtëpisë.

Si mund ta di nëse mund të instaloj një SSD në laptopin tim?

ssd portative

Në këtë pikë, nëse dëshironi instaloni një SSD Në laptopin tuaj, gjëja e parë është të siguroheni që mund të instaloni këtë lloj media ruajtëse. Për t'u siguruar, kontrolloni:

 • Nëse laptopi juaj ka një HDD si hard disk primaratëherë do të ketë një ndërfaqe SATA3. Në këtë rast, duhet të zëvendësoni HDD-në me një SATA3 SSD që të jetë i pajtueshëm. Këta hard disqe nuk kanë aq përparësi sa ato M.2, pavarësisht se do të supozojnë një kërcim të madh për nga shpejtësia.
 • Nëse laptopi juaj ka një SSD primare i instaluar tashmë, atëherë do të duhet të përcaktoni nëse është SATA3 apo nëse është M.2. Në këtë rast, mund të zëvendësoni SSD-në tuaj të mëparshme me një të ngjashëm, megjithëse mund të jetë me kapacitet më të madh.
 • Nëse laptopi juaj ka një M.2 SSD si primar dhe një HDD SATA3 si disku dytësor Për të dhënat, mund të zëvendësoni SSD-në parësore me një tjetër të të njëjtit format, ose të përmirësoni shpejtësinë e dytësore duke zëvendësuar SATA3 HDD me një SATA3 SSD.
 • Nëse laptopi juaj ka lojëra elektronike të shumta M.2, atëherë mund të instaloni një SSD të dytë dytësor të atij formati për të dhënat.
 • Si ju nuk e dini se çfarë keni ose nuk jeni shumë të sigurt, lexoni pjesën tjetër ...

Si të dini se cilin laptop SSD të blini

ssd-nvme-m2-portable

Për të zgjedhur SSD-në e re që mund të instaloni në rastin tuaj, duhet të keni parasysh sa vijon especificaciones dhe dini se si mund të kontrolloni se cilat prej tyre ndikojnë në laptopin tuaj:

 • Karakteristikat që ndikojnë në përputhshmërinë:
  • ndërfaqe: nëse do të zëvendësoni një hard disk me një tjetër, primar ose dytësor, ai gjithmonë do të duhet të përputhet me të njëjtën ndërfaqe si ai i mëparshmi që duhej të ishte i pajtueshëm. Kjo do të thotë, nëse keni pasur një SATA3 duhet të zgjidhni një SATA3, nga ana tjetër, nëse është një M.2 duhet të jetë M.2. Ka konvertues M.2 në SATA3, por nuk e rekomandoj, pasi do të jetë një shpenzim shtesë dhe do të vazhdojë të jetë i kufizuar nga SATA3.
  • Faktori i formës: nëse hard disku juaj i mëparshëm ishte SATA3, atëherë ai duhet të ketë dimensione 2.5 ", kështu që do t'ju duhet të blini një SSD me ato dimensione. Nga ana tjetër, nëse do të ishte një SSD M.2, do të duhet të zgjidhni një nga këto karta. Me pak fjalë, gjithmonë i njëjtë për të qenë i pajtueshëm.
 • Karakteristikat që nuk ndikojnë në pajtueshmërinë:
  • kapacitet- Kapaciteti nuk ndikon në pajtueshmërinë, mund të ketë kufizime për shkak të sistemit operativ/sistemit të skedarëve, por në përgjithësi nëse keni një sistem aktual nuk duhet të ketë. Kjo do të thotë, nëse keni një SSD ose HDD 120 GB, mund ta zëvendësoni me një tjetër të çdo kapaciteti, qoftë më i vogël apo më i madh.
  • Markë dhe model: as marka dhe modeli nuk ndikojnë. Kjo do të thotë që nëse hard disku juaj është Seagate, nuk duhet të zgjidhni një Seagate për të riun, ai mund të jetë një Western Digital, Samsung ose çfarëdo që dëshironi. Për sa kohë që respekton faktorin e formës dhe ndërfaqen, ai do të jetë i pajtueshëm.

Si të njihni karakteristikat e diskut tim aktual

hard disk ssd

Tani, pasi ne e dimë se çfarë ndikon dhe çfarë nuk ndikon përputhshmëria, në vijim është për të ditur se si mund t'i njihni ato karakteristika të hard drive tuaj aktual për t'ju udhëhequr në blerjen e njësisë së re:

Si të di se cilën ndërfaqe përdor hard disku im aktual

Në dritare: mund të hapni aplikacionin e Informacionit të Sistemit> Komponentët> Magazinimi> Disqet. Ju gjithashtu mund të shkoni te Device Manager> Disk drives, dhe atje të shihni nëse është një ATA / SATA, etj.

 • Në GNU / Linux: Mund të përdorni disa metoda, për shembull me komandat e mëposhtme të ekzekutuara pa thonjëza "sudo hdparm -I /dev / sda " (në këtë rast duhet të zëvendësoni / dev / sda me emrin e njësisë që dëshironi të kontrolloni), ose "lshw -class disk -class storage" etj. Një mënyrë tjetër është përdorimi i aplikacioneve grafike si GNOME Disks (gnome-disks).
 • Në macOS: shkoni te aplikacioni Disk Utility> Shiko> Shfaq të gjitha pajisjet> Zgjidhni artikullin në shiritin anësor për të cilin dëshironi të merrni informacion> Klikoni butonin e informacionit (i) në shiritin e veglave.
 • Metoda të tjera: metodat e tjera kalojnë përmes aplikacioneve të palëve të treta, të tilla si AIDA64, Hardinfo, CristalDiskInfo, etj., të cilat ofrojnë informacione të detajuara harduerike. Ju gjithashtu mund të zgjidhni të shikoni në manual për modelin tuaj të laptopit ose në specifikimet teknike. Nëse nuk mund të përballoni asnjë nga metodat e mësipërme, alternativa tjetër është të hapni laptopin dhe ta shikoni vetë.

Si të di se çfarë formati është hard disku im aktual:

 • Në dritare: mund të hapni aplikacionin e Informacionit të Sistemit> Komponentët> Magazinimi> Disqet. Ju gjithashtu mund të shkoni te Device Manager> Disk drives dhe atje shikoni nëse është një ATA do të jetë një 2.5 ", ose nëse është PCIe / M.2
 • Në GNU / Linux: Mund të përdorni disa metoda, për shembull me komandat e mëposhtme të ekzekutuara pa thonjëza "sudo hdparm -I /dev / sda " (në këtë rast duhet të zëvendësoni / dev / sda me emrin e njësisë që dëshironi të kontrolloni), ose "lshw -class disk -class storage" etj. Një mënyrë tjetër është përdorimi i aplikacioneve grafike si GNOME Disks (gnome-disks).
 • Në macOS: shkoni te aplikacioni Disk Utility> Shiko> Shfaq të gjitha pajisjet> Zgjidhni artikullin në shiritin anësor për të cilin dëshironi të merrni informacion> Klikoni butonin e informacionit (i) në shiritin e veglave.
 • Metoda të tjera: metodat e tjera kalojnë përmes aplikacioneve të palëve të treta, të tilla si AIDA64, Hardinfo, CristalDiskInfo, etj., të cilat ofrojnë informacione të detajuara harduerike. Ju gjithashtu mund të zgjidhni të shikoni në manual për modelin tuaj të laptopit ose në specifikimet teknike. Nëse nuk mundeni me ndonjë nga metodat e mësipërme, alternativa tjetër është të hapni laptopin dhe të kontrolloni nëse është një kartë e vogël elektronike (M.2) apo nëse është një njësi 2.5”.
kingston ssd

Si të njoh kapacitetin e diskut tim aktual

 • Në dritare: gjëja më e thjeshtë është të shkoni te Configuration> System> dhe atje të kontrolloni kapacitetin e diskut C:, i cili do të jetë hard disku primar. Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të shihni kapacitetin nëse ka më shumë se një makinë, si p.sh. D :, etj.
 • Në GNU / Linux: Mund të përdorni disa metoda, për shembull me komandat e mëposhtme të ekzekutuara pa thonjëza "sudo hdparm -I /dev / sda " (në këtë rast duhet të zëvendësoni / dev / sda me emrin e njësisë që dëshironi të kontrolloni), ose "lshw -class disk -class storage" etj. Një mënyrë tjetër është përdorimi i aplikacioneve grafike si GNOME Disks (gnome-disks).
 • Në macOS: shkoni te aplikacioni Disk Utility> Shiko> Shfaq të gjitha pajisjet> Zgjidhni artikullin në shiritin anësor për të cilin dëshironi të merrni informacion> Klikoni butonin e informacionit (i) në shiritin e veglave.
 • Metoda të tjera: metodat e tjera kalojnë përmes aplikacioneve të palëve të treta, të tilla si AIDA64, Hardinfo, CristalDiskInfo, etj., të cilat ofrojnë informacione të detajuara harduerike. Ju gjithashtu mund të zgjidhni të shikoni në manual për modelin tuaj të laptopit ose në specifikimet teknike. Nëse nuk mundeni me ndonjë nga metodat e mësipërme, alternativa tjetër është të hapni laptopin dhe të shikoni etiketën e hard diskut ku është detajuar kapaciteti.

Si të njihni markën dhe modelin e diskut tim aktual:

 • Në dritare: mund të hapni aplikacionin e Informacionit të Sistemit> Komponentët> Magazinimi> Disqet. Mund të shkoni gjithashtu te Device Manager> Disk drives, dhe aty do të shihni markën dhe modelin e disqeve/disqeve që keni.
 • Në GNU / Linux: Mund të përdorni disa metoda, për shembull me komandat e mëposhtme të ekzekutuara pa thonjëza "sudo hdparm -I /dev / sda " (në këtë rast duhet të zëvendësoni / dev / sda me emrin e njësisë që dëshironi të kontrolloni), ose "lshw -class disk -class storage" etj. Një mënyrë tjetër është përdorimi i aplikacioneve grafike si GNOME Disks (gnome-disks).
 • Në macOS: shkoni te aplikacioni Disk Utility> Shiko> Shfaq të gjitha pajisjet> Zgjidhni artikullin në shiritin anësor për të cilin dëshironi të merrni informacion> Klikoni butonin e informacionit (i) në shiritin e veglave.
 • Metoda të tjera: metodat e tjera kalojnë përmes aplikacioneve të palëve të treta, të tilla si AIDA64, Hardinfo, CristalDiskInfo, etj., të cilat ofrojnë informacion të detajuar për harduerin. Ju gjithashtu mund të zgjidhni të shikoni në manual për modelin tuaj të laptopit ose në specifikimet teknike. Nëse nuk mundeni me ndonjë nga metodat e mëparshme, alternativa tjetër është të hapni laptopin dhe të shikoni etiketën ku shfaqet marka dhe modeli.

Tani, me informacionin që keni marrë, do të jeni në gjendje të përcaktoni çfarë hard disk mund të blini për të qenë i pajtueshëm...

Avantazhet e një SSD kundrejt një HDD

Përparësitë e këtyre njësive SSD kryesisht qëndrojnë në shpejtësia e aksesit (lexo dhe shkruaj), pasi ato janë më të larta se ato të një HDD. Avantazhi është se për të hyrë në të dhënat mund të punoni me sinjale elektrike, të ngjashme me mënyrën se si bëhet në RAM. Nga ana tjetër, në një HDD është e nevojshme të zhvendoset koka në zonat e leximit ku ndodhet diapi dhe leximi nuk është aq i shpejtë.

Për të marrë një ide, a NVMe PCIe SSD ai mund të bëjë një akses leximi në aq pak sa 110.000 ns (0.11 ms) ndërsa një disk HDD do ta bënte atë në rreth 5-8 ms. Dhe nëse kjo ju duket pak, figurat e tjera të krahasimit HDD dhe SSD gjithashtu do t'ju befasojnë:

 • Një SSD mund të arrijë 6000 operacione I/O për sekondë, krahasuar me 400 për HDD. Kjo do të thotë që SSD është x15 herë më i shpejtë.
 • Shkalla e dështimit të SSD, pavarësisht se ka një shtypje të keqe në fillim, është vetëm 0.5% ose më pak, ndërsa dështimi i HDD është 2-5%, që do të thotë deri në 10 herë më pak dështime në SSD.
 • Ndërsa SSD-të konsumojnë midis 2-5W, HDD-të konsumojnë 6-16W. Kjo do të thotë që do të kurseni energji me një SSD dhe do të gjenerojë më pak nxehtësi.
 • Rezervimi në një SSD mund të zgjasë deri në 6 orë, në varësi të kapacitetit. Në një HDD mund të duhen deri në 24 orë. Kjo do të thotë që një kopje rezervë është deri në 5 herë më e shpejtë në SSD.

Një tjetër nga avantazhet e mëdha është zakonisht përmasat e cila zë një SSD kundrejt një HDD. Për të vendosur enët e ndryshme, hapësirat ndërmjet tyre, kokat, motorin etj., HDD-të kanë volum më të lartë. Në të kundërt, SSD-të janë vetëm një PCB me pak çipa.

A është e lehtë të instalosh një SSD në laptop?

Po, është shumë e thjeshtë. Gjëja më e lodhshme do të jetë hapja e laptopit për instalim. Por pasi të keni hyrë në vendin ku është instaluar hard disku, procedura e instalimit është jashtëzakonisht e thjeshtë. Hapat e përgjithshëm të përshkruar janë:

 1. Gjëja e parë është të hiqni baterinë dhe të shkëputni përshtatësin nga rryma për të shmangur incidentet.
 2. Hapni laptopin tuaj dhe hyni në vendin ku ndodhet hard disku. Në përgjithësi është e lehtë për t'i gjetur ato, por nëse jeni disi të humbur, mund të konsultoni disa udhëzues teknikë që janë të disponueshëm për modelin tuaj specifik në faqen e internetit të prodhuesit të laptopit tuaj.
 3. Hiqni diskun e vjetër (nëse nuk ka lidhës të lirë):
  • Nëse është një HDD, do të mbrohet me një armaturë metalike dhe një vidë. Thjesht duhet të hiqni vidën për ta liruar atë dhe për të lëvizur diskun në mënyrë që të shkëputet nga SATA dhe lidhësi i energjisë.
  • Në rast se është M.2, atëherë duhet të hiqni vidën që e mban në pozicion horizontal dhe do të mund ta ngrini pak për ta hequr nga foleja.
 4. Më poshtë është për të vendosur hard diskun e ri SSD:
  • Në rast se jeni SATA, thjesht duhet të futni SSD-në e re në armaturë, të lidheni me portën SATA / energji dhe të vidhosni përsëri.
  • Nëse është një M.2, atëherë klikoni kartën në slot. Do të shihni që ka një grimasë, ndaj mund të futet vetëm në një mënyrë. Pasi të jetë shpuar, vendoseni horizontalisht dhe shtrëngoni vidën.
  • Për foletë boshe ose lojëra elektronike, do të jetë thjesht instalimi i SSD-së së re duke ndjekur të njëjtat hapa më sipër.
 5. Tani do të ishte çështja për të mbyllur përsëri pajisjen, pa harruar të lidhni komponentët ose kabllot që duhej të hiqnit kur hapje laptopin. Dhe pasi të mbyllet, do të mund të nisni dhe të filloni me formatimin e njësisë së re për t'i dhënë një format dhe të filloni ta përdorni nëse është dytësor, ose të instaloni një sistem operativ në të në rast se është parësor. nje...

A ia vlen të vendosni një SSD në një laptop me HDD?

Me pak fjalë, disqet e reja SSD ofrojnë disa avantazhe të mëdha përballë HDD-së dhe janë shumë të lehta për t'u instaluar. Ju do të fitoni në heshtje, pasi ato nuk lëshojnë zhurmë, në shpërndarjen e temperaturës, në faturën e energjisë elektrike dhe veçanërisht në shpejtësinë e nisjes dhe ngarkimit.

SSD ka vetëm Disa disavantazhe që duhet të konsideroni nëse ia vlejnë apo jo në rastin tuaj:

 • Çmimi më i lartë. Duke qenë se janë njësi më të avancuara dhe të reja, çmimi i tyre është më i lartë se një HDD me kapacitet të barabartë.
 • Kapaciteti është një pikë tjetër për t'u marrë parasysh, pasi SSD-të mbeten prapa HDD-ve. Ndërsa tashmë ka HDD me kapacitet 16 TB ose më shumë, SSD-të vazhdojnë të shkojnë për kapacitete prej rreth 8 TB dhe të ecin përpara ...
 • Disa njësi bazohen në qelizat NAND flash, ato zakonisht kanë një cikël maksimumi të shkrimit dhe në atë moment mund të ndalojnë së punuari, megjithëse kjo mund të ndodhë pas vitesh përdorimi ... HDD-të në këtë kuptim janë disi më të qëndrueshme nëse asnjëra prej tyre nuk është të dëmtuara.pjesët e tij mekanike, pasi ato kanë më shumë gjasa të dështojnë. Megjithatë, disa qeliza moderne DRAM SSD nuk i kanë këto kufizime dhe jeta e tyre është shumë e gjatë, megjithëse çmimi i tyre është gjithashtu më i lartë.

Po kërkoni një laptop të lirë? Na tregoni sa dëshironi të shpenzoni

dhe ne ju tregojmë opsionet më të mira

400 €


* Lëvizni rrëshqitësin për të ndryshuar çmimin

Lini një koment

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: AB Internet
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.